15 april 2012

Det dagliga arbetet

Under mina återstående tre dagar i Malå sameby fick jag delta i det dagliga arbetet som främst består i att titta till renarna och flytta dem då det behövs. En flytt är till exempel nödvändig om renarna befinner sig mycket nära en stor väg eller om de helt enkelt har gått utanför det landområde som tilldelats samebyn. Från tidig morgon till sen eftermiddag satt alltså jag, Cissi och Robin i bilen, undantaget en timmes lunch på restaurangen i Bastuträsk. På en dag förbrukas nästan en hel bensintank och det är sällan motorn stängs av även då bilen står stilla. Detta var något som verkligen förvånade mig. Samerna är ett naturfolk och renarnas känslighet för väder och vind innebär att de i synnerhet drabbas av de miljöförändringar som nu sker till följd av bland annat koldioxidutsläpp. Trots detta faktum har Cissi och Robin inte övervägt tanken på en miljöbil och de har uppenbarligen inga större problem med tomgångskörning.

Det senaste seklets tekniska utveckling har underlättat samernas arbete något enormt. Bilen gör det till exempel möjligt för Cissi och Robin att bo inne i Malå och ändå kunna utföra sitt arbete. När renarna betar på vintermark måste de dock flytta ut till en stuga som ligger närmare kusten. Cissi förklarar att det skulle bli för långt att köra varje dag annars. Fram till mitten av 1900-talet bedrevs renskötseln med skidor som enda transportmedel och renskötarna bodde i tält, så kallade kåtor, ute hos djuren. Då hjorden skulle samlas eller flyttas hade man vallhundar som enda hjälp. Vallhundarna förekommer fortfarande, men idag används de snarare som komplement till snöskotrar, motorcrosser och helikoptrar. De moderna transportmedlen innebär tillsammans med uppfinningar som kommunikationsradion att det fordras ett mycket mindre antal renskötare för att utföra uppgifterna idag. Både Cissi och Robin betonar ändå vikten av det traditionella. ”Eftersom vi är ett minoritetsfolk håller vi ganska hårt på våra traditioner och vi försöker bruka traditionella metoder i den utsträckning det går. Renarna märks ju till exempel fortfarande med kniv.”

Samtidigt har det moderna samhället skapat nya problem för samerna. ”Bilen är vår bästa vän, men det är också vår värsta fiende”, berättar Robin. ”Tidigare var rovdjuren vårt största hot och de river fortfarande många renar, men idag tar trafiken ännu fler. I samband med att vägnätet byggs ut häruppe, skärs dessutom av många av våra gamla flyttleder av. Detta stör renarna och för att undvika att flocken skingras måste vi överge våra traditionella metoder.”

Ett annat bekymmer med att vara same i dagens moderna samhälle är att det idag är svårt att försörja sig helt på rennäringen trots det prisstöd man får från Sametinget för varje kilo sålt kött. Man måste helt enkelt ha en stödinkomst. Robin berättar att många, däribland han själv, kombinerar renskötseln med skogsröjning. ”Skogsröjning är ett bra alternativ till renskötseln eftersom arbetstiderna är väldigt flexibla.” Andra väljer att göra som Cissi och kör lastbil eller jobbar extra i affär.

Källa: Samer – ett ursprungsfolk i Sverige
Cissi och Robin i bilen
Cissi flyttar en grupp renar med hjälp av bilen
Jag och Robin ska angripa renarna från andra hållet med motorcross
Renflytt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar